
Tomine (Oudalstøl) og Uno Hedlunds bryllupsdag i Brooklyn april 1927. Foto fra Lois Berseth Hedlund.
Hadde du spurt meg som gutteunge hvem jeg kjente som lignet med på en engel, hadde jeg ikke nølt med å svare, Tomine Hedlund. Deres leilighet i Brooklyn Heights var alltid fylt med slektninger og leieboere. Jeg var så heldig at min bestefar, Elias Dugan var hennes søskenbarn og hennes bror Johannes, var gift med søstera til bestefar, Ingeborg (Emma). Hennes gjestfrihet kunne ikke sammenlignes med noe annet jeg kjente til. Her er hennes interessante historie.
Tomine Sofie Oudalstøl Hedlund
Jeg ble født på gården Oudalstøl i Kvinesdal i 1895. Jeg var nest yngst av 13 barn. Vi klarte nesten ikke å fø den så stor familie, men min far var svært flink. Det eneste vi trengte å kjøpe var sukker, kaffe og salt, alt annet dyrket vi på gården. Min far laget også våre møbler, sko og ski. Min mor var selvsagt en flink kokke og kunne fø hele familien på svært lite.
Min eldste bror var 25 år eldre enn jeg. Han hadde immigrert til USA før jeg ble født. Jeg traff ham ikke før han kom tilbake til Norge i 1914. Det var det som ga meg muligheten til å dra til USA med ham for å hjelp ham med hans voksende familie.
Turen var litt av et eventyr. Innen vi hadde unnagjort turen fra gården til kaia i Norge og deretter til Liverpool, England for å gå ombord Olympic (søsterskipet til Titanic), hadde 1. verdenskrig brøt ut og turen var svært farlig. Lysene på skipet måtte slås av om natta slik at vi kunne dra videre uten å bli sett (Lustiania ble søkkt rett før dette).
Fordi min bror hadde garantert for meg, trengte vi ikke dra innom Ellis Island. Vi fortsatte fra New York til Minneapolis der jeg bodde i mer enn 10 år.
Etter at jeg hadde passet barna hans i flere år, fikk jeg jobb hos dr. O’Leary som hushjelp. Han oppfordret meg til å gå på sykepleierskolen. Fordi min søknad ble avslått ved sykepleiskolen ved Det norske sykehuset, begynte jeg ved St. Mary’s, et romersk katolsk sykehus, der jeg ble utdannet sykepleier.
I november 1923, mens jeg jobbet ved sykehuset, ble jeg bedt om gå til administratorens kontor. Jeg ante ikke hva jeg hadde gjort og var svært nervøs. Det viste seg å være en svensk man som forsøkte å besøke en slektning. Fordi hans engelsk var svært begrenset, ble jeg spurt om jeg kunne hjelpe å tolke for ham. Denne svensken var Uno Hedlund, mannen jeg side ble gift med.
Da vi forlovet oss, bestemte jeg meg for å dra tilbake til Norge for å besøke familien min og gjøre klar til bryllup. Jeg dro til Norge i 1926 og oppholdt meg hos min mor på Sandvatn i Kvinesdal. Min yngre søster Josefine, hadde sitt andre barn mens jeg var der. Jeg ante ikke at det ville gå 33 år før jeg var i Norge neste gang.
Da jeg kom tilbake til USA, møtte Uno meg i Brooklyn. Vi ble gift i Trefoldighetskirken (46. Street kirken) i Bay Ridge og vi fant oss en leilighet i området.
Én dag kom jeg hjem for fortelle at jeg hadde fått jobb som sykepleier ved Israel Zion Hospital (Maimonides Hospital). Uno ville ikke at jeg skulle jobb, derfor kjøpte vi et møblert losjihus i Brooklyn Heights og tjente til livets opphold på den måten.
Vi kjøpte en «brownstone» i Monroe Place i Brooklyn Heights. Uno elsket å putle rundt i huset og i hagen og var stolt av alle forbedringene han hadde gjort. Men to år etter at vi kjøpte huset bestemte myndighetene at et tinghus skulle bygges der og huset ble ekspropriert. Vi måtte finne en midlertidig sted å bo i området, men to år senere kjøpte vi en 5 etasjes «brownstone» i gata Columbia Heights i Brooklyn Heights. Det fantes 14 enheter i huset, inkludert 6 enkeltrom. De fleste leieboerne var skandinavere. Det var mye arbeid som skulle gjøres i huset, inkludert rengjøring av rommene, gangene og sengetøy som skulle skiftes. Uno hadde også alltid noe som måtte gjøres i huset. Det var hardt arbeid, men vi likte å gjøre det. Mange av leieborerne kom ned i leiligheten vår om kvelden for å være sammen. Det var den beste delen!
Etter 2. verdenskrig immigrerte mange av mine slektninger fra Norge til USA: Mange av dem kom til middag hver søndag. Jeg elsket gjester og var glad for å ha dem på besøk.
Julaften var årets høydepunkt. Vi var vanligvis omtrent 30 personer samlet til skandinavisk koldtbord. I mange år dro Frelsesarmeen rundt i nabolaget for å synge julesanger på julaften. Vi inviterte dem inn på kaffe og småkaker. Det var en tradisjon i mange år.
Etterhvert som årene gikk var det færre skandinavere som trengte møblert hybel. Rommene ble gjort om til små leiligheter med ett soverom som vi leide ut. Det ble mindre arbeid i huset, men samtidig hadde vi ikke den samme forbindelsen som vi hadde med våre tidligere leieboere.
Det finnes mange historier å fortelle fra våre opplevelser i 187 Columbia Heights. Jeg burde kanskje skrive en bok!
Dette er skrevet ned av Lois Berseth Hedlund, svigerdattera til Tomine, fra det hun hørte gjennom årene fra Tomine, men den siste setningen kommer rett fra munnen til Tomine. Hun sa alltid, «I should write a book about all that has happened here.» (Jeg burde skrive bok om alt som har skjedd her.)